Tørke og vanding

Se også havekonsulentens råd om hvordan man holder haven når det er tørke…..  Nederst på siden……Hække, plæner og vanding i tørken / 28 .7. 2018

Det har været diskuteret om man skal klippe hæk og græs i tørken – om det skader eller gavner…..
Herunder er havekonsulentens råd… han ved nok hvad han snakker om 🙂
Der er også nogle kloge ord om vanding – hellere vande rigtigt så det gavner, end bare at spilde vand.

Skal man klippe hækken og græsset når det er tørke?
Det er bestemt ingen skade til at klippe hæk på nuværende tidspunkt, tvært imod. Hækken skal ikke bruge vand til det man klipper af og de sår der altid kommer når man klipper i planter heler lyn hurtigt i det gode vejr, dermed ikke chancer for svampeinfektion.
Der er heller ingen grund til, ikke at klippe plænen, når græsset gror

Hvor skal man vande?
Alt behøver ekstra vand pt. dog går det fint at udelade plænerne og hækkene der skal meget vand til når fordampningen er så stor som nu.
En nyplanter hæk skal dog naturligvis have alt det vand den har behov for, man venter jo heller ikke med at give et nyfødt barn mad til det bliver 1 meter og 75 cm.
Det der ikke får vand nok smider blade og frugter. Det er væksters forsøg på at undgå fordampning og dermed mindske vandbehov. Det meste skal nok komme igen.

Hvordan vander man bedst?
Når man vander skal det have vand nok ikke noget med sjatvanding – vanderen skal stå 1 time hvert sted.
Husk at det er vanding om aftenen efter kl 20. hvis man vander om morgenen når planterne ikke altid at få dråberne af løvet før solen får magt – dette er lig med små brændglas set fra løvets side.
Vander man om dagen – og for lidt – fordamper vandet bare, og gør ingen nytte.