Æblemost weekend

Vi har lejet en æblemoster og kværn lørdag og søndag 22-23/9,
Vi moster både lørdag og søndag fra kl. 12, til vi ikke gider mere.
Det foregår ved fælleshuset på P3.

Du kan komme med dine æbler og moste dem til lækker juice.
Af en bærepose med ca 10 kg æbler kan man få 6-7 liter saft.
Har du ikke selv æbler? Måske din nabo vil dele?
Ud over æbler kan man om søndagen også presse most af bl.a. pærer og vindruer.

D. 22. september er det fælles mostedag.
Det betyder at vi fylder maskinen med de æbler I kommer med, og moster når maskinen er fyldt. Så deler vi udbyttet, så det passer ca. med de æbler man kom med.
Og der er nok også en smagsprøve til alle undervejs.

D. 23. september kan du komme med dine egne æbler og moste dem for sig selv.
Vi kan dog ikke garantere at alle kan nå at moste, det kommer an på hvor mange der kommer.

Du skal medbringe

  • Æbler / pærer / vindruer – af 10 kg æbler kan man få 4-7 liter saft.
  • Ren spand eller lignende til saften
  • Den pressede mos er god til kompost, tag noget med til at bære det hjem i.
  • Arbejdstøj og godt humør

Sådan gør man

  • Æblerne skal skylles og rådne æbler sorteres fra.
  • Æblerne skal i kværnen.
  • De kværnede æbler skal stables i maskinen.
  • Maskinen tændes, og æblemost flyder frem.

Husk at tænk på opbevaring af saften:
Man kan bruge glasflasker, plastflasker med låg, brugte saftkartoner eller evt. rensede mælkekartoner foret med en plastpose.

Holdbarhed og opbevaring
Man kan drikke det meste most råt.
Men rå æblemost har kort holdbarhed, højst en uge i køleskabet.

10 liter juice får måske hurtigt ben at gå på, men presser du mere end du kan nå at drikke, er der råd for det.
Du kan f.eks. fryse den, pasteurisere den ved opvarmning – eller måske prøve at lave cider eller æblevin?
Læs hvordan her: http://mosteri.dk/opskrifter