Æblemosteri

Efter de sidste års succes med at leje en æblemoster,  overvejer vi lige nu om vi skal investere i eget mosteri så der kan mostes efter behov.
Vi har sat beløbet på budgetforslaget for 2021 – en kværn og en presse for ialt knap 12.000 kr. 

Datoerne for mosteri i 2021 er planlagt til den 18-19 sept og 16-17 oktober.

TIPS OM ÆBLER

LIDT OM ÆBLESORTER:
Hent æbleguiden herover som pdf her: aebleguide sæsons_2008

Sommeræbler
– august, september og lidt af oktober
Discovery, Guldborg  Sunrise, Rød Gråsten, Filippa
Efterårsæbler – oktober, november og december
Rød Aroma,Gala Must ,Elstar, Rød Ingrid Marie, Cox Orange, Holsteiner Cox , Rubens, Belle de Boskoop, Pigeon,
Vinteræbler – januar, februar, marts og april
Rød Jonagold, Der findes også andre, fx Jonagored, Rubinstar, Marnica, Jomured

Arlas æbleguide: https://www.arla.dk/opskrifter/leksikon/guider/ableguide

Hvornår skal man plukke æbler? https://hushavehjem.dk/hvornaar-plukke-aebler/
Alt efter sort kan de høstes fra august til slutningen af oktober. Læs om de forskellige sorter tips til plukning og og hvornår de er modne.

Gode æbler til æblemost
For at opnå en afbalanceret æblemost, er det en god ide, at blande søde æbler med lidt syrlige og evt. nogle bitre.
Af æbler der giver en smagfuld most kan nævnes GråstenFilippaCox OrangeDronning LouiseIngrid MariePigeonAromaBodil NeergårdHolstener Cox og Broholm Rosenæble.
For at sikre at mosten ikke bliver for sød, kan anvendes syrlige æbler som madæblerne Belle de BoskoopBoikenBramley og Coulon, eller der kan anvendes mildt syrlige cideræbler som Browns Apple eller Judeline.
Ønskes tilsat lidt bitterhed kan anvendes cideræbler som Tremplets BitterEllis Bitter eller Kingston Black.
Kilde: https://www.sonneruplund.dk/htmlandre/aeblernes_anvendelse.html

NÅR VI MOSTER

Har du æbler? Eller har du ingen?
Tøm æbletræet eller saml dine nedfældsfrugter.
Har du ikke selv æbler? Måske din nabo vil dele?
Har du for mange æbler, du ikke selv kan bruge , er der helt sikkert andre der gerne vil plukke dem for dig.
Smid et opslag på facebook

Bland mad- og spiseæbler
Madæbler giver en syrligere most end spiseæbler, og ved at blande de to får du et ekstra godt resultat. En god rettesnor er en tredjedel madæbler til to tredjedele spiseæbler, men blandingsforholdet afhænger af din smag og sæsonen – jo flere solskinstimer, desto sødere æbler og most.

Mostedage
Du kan komme med dine æbler og moste dem til lækker juice.
Af en bærepose med ca 10 kg æbler kan man få 6-7 liter saft.
Der er også gode erfaringer med at presse pærer og druer.

Du skal regne med at æblesorterne vil blive en smule blandet.
Der kan presses af én enkelt sort, såfremt der ikke er for lang kø.

Du skal medbringe

  • Æbler – af 10 kg æbler kan man få 4-7 liter saft.
  • En urtekniv til at rense æbler med.
  • Ren spand eller lignende til at bære saften hjem i
  • Den pressede mos er god til kompost, tag noget med til at bære det hjem i.
  • Arbejdstøj og godt humør

Sådan gør man

  • Æblerne skal skylles og renses og det rådne på æblerne skal skæres fra.
  • Æblerne skal i kværnen.
  • De kværnede æbler skal stables i maskinen.
  • Maskinen tændes, og æblemost flyder frem.

Husk at tænk på opbevaring af saften:
Man kan bruge:

  • glasflasker,
  • plastflasker med låg,
  • brugte saftkartoner eller evt. rensede mælkekartoner foret med en plastpose. Især godt hvis man vil fryse safen.

Holdbarhed og opbevaring
Man kan drikke det meste most råt.
Men rå æblemost har kort holdbarhed, højst en uge i køleskabet.
10 liter juice får måske hurtigt ben at gå på, men presser du mere end du kan nå at drikke, er der råd for det.
Du kan f.eks. fryse den, pasteurisere den ved opvarmning – eller måske prøve at lave cider eller æblevin?
Læs hvordan her: http://mosteri.dk/opskrifter


Billeder fra moste-weekenden i 2018

Billeder fra 2020